пʼятниця, 4 травня 2012 р.

Горила (Gorilla)


Горила - найбільша мавпа на землі, родич орангутанга. Дорослий самець важить до 270 кг і має зріст до 2 метрів. Але, всупереч своїм величезним розмірам і грізного вигляду, горили мають добродушну вдачу. Живуть ці тварини тільки в тропічних лісах Центральної Африки і харчуються переважно рослинною їжею. Видобувають горили їжу в основному на землі, так як великі розміри не дозволяють їм розгулювати по гілках дерев, як це роблять дрібні мавпи. Через низьку калорійність рослинної їжі, горилам доводиться велику частину часу проводити за споживанням тієї самої їжі. Щелепи у горил міцні, тому в хід йде все - кора, деревина, корінці і стебла рослин.

Живуть ці тварини групами по 5-30 особин, ватажком у яких завжди срібно-спинний самець. У нього дійсно на спині росте сріблястий, схожий на сивину, волосся у формі сідла. Зазвичай група складається з ватажка, 1-2 молодих самців (ще з чорними спинами), 5-6 самок і до 10 малюків.


Оскільки горили одні з найбільших тварин джунглів, у них мало ворогів. Вдень, коли горили не зайняті поїданням їжі вони або дрімають, або шукають в шерсті один одного паразитів. Почесним обов'язком самок є пошук паразитів в шерсті ватажка. Вночі тварини сплять, спорудивши собі гнізда з гілок.

Горил іноді приймають за злісних тварин через манери самців, особливо ватажка, демонструвати свою силу. У таких випадках самець спочатку голосно гупає, потім голосно реве, а потім, ставши на задні лапи стукає себе долонями по грудях. Потім тварина розбігається і зносить усе на своєму шляху, а в кінці ще й стукає долонями по землі.


Сеанс такої поведінки має на меті зняти нервову напругу (можете спробувати застосувати цей метод на собі) і показати свою силу. Але все це не більше ніж залякування. Горили дуже рідко нападають і то тільки для самооборони. Живуть горили до 40-50 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар