субота, 5 травня 2012 р.

Коала (Phascolarctos)


Коала - напевно, наймиліша сумчаста тварина, яку мені коли-небудь, доводилося зустрічати. Зовні коала дуже схожа на ведмедика. Маленькі очі, стирчать вуха, забавний ніс і дуже густе хутро світло-сірого кольору робить цю тварина дуже привабливим. Довжина тіла дорослої коали може досягати 85 см, а вага тіла до 15 кг.



Кінцівки коали дуже добре пристосовані до життя на деревах, тому вони практично не злазять з дерева, а якщо і злазять, то виключно для того щоб перелізти на інше дерево. Роблять коали це вночі, оскільки вдень вони або сплять, або просто сидять на гілках нерухомо. Оскільки в раціон харчування цих тварин входять тільки листя евкаліптових дерев, і зустрічаються вони тільки в евкаліптових лісах. Цікаво те, що в більшості листя евкаліпта міститься велика кількість синельної кислоти. Через це коалам доводиться ретельно перебирати їх, щоб вибрати лист з малим вмістом кислот. Приміром, з 800 видів евкаліпта вони приймають в їжу всього 120 видів. В добу для однієї особини потрібно до півтора кілограмів їжі.

             
У період розмноження з жовтня по лютий коали збираються групами до 6 особин, одним з них є самець. Парування також відбувається на деревах. Вагітність триває трохи більше одного місяця. Як правило, за один приплід народжується всього один малюк, який важить близько 5 грам і має довжину тіла не більше 2 см. Протягом шести місяців після пологів дитинча залишається в сумці у матері, як у кенгуру, вомбата або опосума. Після закінчення цього терміну він ще півроку буде пересуватися на спині у матері, вчепившись в її хутро.


Самки коали залишають своїх батьків у віці 12-18 місяців, самці роблять це набагато пізніше - в 2-3 роки. Середня тривалість життя коали становить 12 років хоча були помічені особи віком і в 20 років. З 1924 року на території Австралії було вбито понад 2 млн. коал, тому уряд заборонив полювання на цих тварин. На даний момент їх головною небезпекою вважаються пожежі і вирубка лісів евкаліпта. На сьогоднішній день популяція коал складає 50 000 особин. І я щиро сподіваюся, що кількість коал буде збільшуватися з кожним роком.

Немає коментарів:

Дописати коментар