понеділок, 7 травня 2012 р.

Кречет (Falco rusticolus)


Кречет - це досить великий сокіл, більший від сапсана, а вже в порівнянні з чегликом або кібчиком так зовсім гігант. Розмах крил кречета досягає 130 см, а вага 2 кг. Поширений в Азії та Північній Європі.
Незважаючи на те, що поширений кречет набагато менше, ніж інші соколи, але його слава величезна. Ще в XII столітті на Русі він був відомий. Саме кречет згадується в «Слові о полку Ігоревім».



Як і більшість інших соколів, кречет сам не будує собі гніздо, а займає вподобане гніздо інших птахів на правах сильнішого. Особливо любить він селитися на скелях. Звідси він краще може контролювати ситуацію навколо. Втім, кречет, як і більшість хижих птахів, там, де живе, не полює на птахів що гніздяться поруч. Такий вже неписаний закон. Сокіл навпаки відганяє від своєї території інших хижаків, а значить, гуси і качки перебувають під його охороною.


Зазвичай у кречета буває три-чотири пташенят, але не завжди. Так як основною складовою його раціону є лемінги, то від їх кількості сильно залежить і благополуччя кречета. Ось і виходить, що рік на рік не доводиться. І чим менше лемінга, тим менше і пташенят призводять кречети, а значить і їх загальна кількість в різні роки різна.Але вище сказане зовсім не говорить про те, що кречет полює тільки на лемінгів. Перната дичина займає в його раціоні мабуть не менше місце. Від їх кількості (в залежності від місцевості) також може залежати в деякій мірі популяція кречетів. Любить кречет пополювати на куріпку, а якщо немає такої то і на голубів, галок, тетеруків і ворон.

Як я вже говорив вище кречети відомі дуже давно. А славу їм принесла звичайно ж соколине полювання. Прославився птах як відмінний мисливець. У середні століття кречет цілого багатства коштував. Коли кречет полює, він високо злітає в небо, а помітивши здобич, каменем кидається вниз. Зверху він б'є здобич і хватає гострими кігтями.

Немає коментарів:

Дописати коментар