четвер, 17 травня 2012 р.

Імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri)


Заввишки більше метра і вагою до 40 кг, імператорський пінгвін є найбільшим видом в сімействі пінгвінів. Незважаючи на не типовий для птиці зовнішній вигляд, саме до цього класу відноситься імператорський пінгвін.

Офарблення його тіла контрастне: спина і хвіст сіро-блакитного відтінку, живіт білосніжний,голова чорна. По обидві сторони голови є темно-жовті плями, горло блідо жовте, яке потім плавно перетікає в біле оперення черевця. Будучи істинно антарктичними птахами, імператорські пінгвіни як не можна краще пристосувалися до збереження тепла тіла. Вони мають невеликі розміри голови та кінцівок, а лускоподібне пір'я, укладене в кілька шарів і щільно прилягає одне до одного, захищає птицю від найсуворіших вітрів і крижаної води.


Колонії імператорських пінгвінів розташовані на прибережних антарктичних льодах, поряд з природними укриттями у вигляді скель, пагорбів або крижаних торосів. Для того щоб пташенята покрилися пір'ям до кінця літа, самці доводиться відкладати яйце суворою зимою, коли температура опускається нижче 60 градусів за Цельсієм, а швидкість вітру досягає 200 км/ч.

Через екстремальні умов навколишнього середовища, імператорський пінгвін не може присвятити багато часу ритуалу залицяння. Вибір партнера відбувається досить швидко, після чого протягом шести тижнів самка відкладає єдине яйце. Воно тут же міститься на лапи самця, а зверху ховається складкою шкіри, утворюючи таким чином щось на зразок сумки. Щоб зберегти тепло, птиці збиваються в щільні зграї, які налічують до 5 тисяч особин. Висиджує яйце тільки самець імператорського пінгвіна, самка ж відправляється на пошуки їжі, і повертається назад тільки через 2,5 - 3 місяці. До цього часу пташеня вже зазвичай вилуплюється, і мати починає годувати його напівперевареною рибою. Самець, що втратив за час висиджування близько 40% маси тіла, відправляється на пошуки їжі в море.


Повернувшись через кілька тижнів, самець допомагає жінці вигодовувати чадо. У віці 3-х місяців пташеня імператорського пінгвіна вже не вміщується на лапах батьків, тому молодняк збивається в зграйки, звані яслами. Батьки далі годують їх, але роблять це все рідше, і, врешті-решт, просто кидають линяючий молодняк. До цього моменту вже наступає коротке антарктичне літо, льоди тануть, і дорослі пташенята починають самостійне життя.
Харчуються імператорські пінгвіни ракоподібними, рибою і головоногими молюсками. У пошуках здобичі вони можуть провести під водою до 9 хвилин, занурюючись на глибину до 450 метрів, і відпливаючи від берега на відстань до 1000 км.


Основними ворогами імператорського пінгвіна вважається гігантський буревісник і антарктичний поморник. На пару ці два хижака винищують від 7 до 35 відсотків молодняку. У воді пінгвіни піддаються нападу з боку морських леопардів і косаток.

1 коментар: