четвер, 31 травня 2012 р.

Білий ведмідь (Ursus maritimus)


Білий ведмідь - це найбільший представник сухопутних ссавців, що відносяться до загону хижих. Його батьківщиною вважається Крайній Північ, тому що ареал проживання цих тварин простягається на берегах Льодовитого океану, островам і величезним просторам замерзлої води.

Від інших ведмедів відрізняється будовою голови та більш довгою шиєю. Колір хутра цих тварин варіюється від білого до брудно жовтого. Шерсть має порожнисту структуру, що відмінно захищає хижака від холоду. На лапах розташовані плавальні перетинки, що знаходяться між великими і сильними пальцями. Завдяки такому пристрою лапи ведмідь швидше плаває і ловить здобич. Шерсть на лапах росте таким чином, що не замерзає і не ковзає навіть при ходінні по воді і льоду.


Дорослі особини можуть досягати розмірів до 2.5 метрів і маси 700 кг. Але це ніяк не впливає на спритність, швидкість цих тварин. Розшукуючи їжу, ведмідь може заплисти далеко у відкрите море. Завдяки великій жировому прошарку його тіло знижує вагу у воді і надійно захищене від холоду.

Харчуються ці хижаки переважно тюленями, а так само ловлять рибу або дрібних тварин. Полювати допомагає забарвлення шкіри, який зливається з навколишнім середовищем, а так же підбиті вовною лапи, що дозволяють рухатися майже безшумно.


Помітивши тюленя, хижак занурюється у воду, обережно підпливаючи до жертви. Перед тим як наблизитися ведмідь пірнає під воду і останні кілька метрів шляху залишається не поміченим, після він ривком кидається на тюленя. Врятуватися від білого ведмедя практично не можливо, оскільки він має дуже потужні щелепи і сильні лапи. Якщо хижак не може добути тюленя, він на березі полює на дрібних гризунів, птахів та їх яйця, оленів або песців, а так само не гидує падлом.

Разом з часом року змінюються і межі льодів, це змушує ведмедя здійснювати сезонні кочівлі. Не дивлячись на те, що цей хижак живе на узбережжі, взимку він частенько переселяється на материк і може залягти в барліг.


Вагітні ведмедиці знаходять для себе укриття і лягають в сплячку на 2-2.5 місяці, чекаючи потомство. У грудні на світ з'являються два-три ведмежати. Вони мають масу тіла від 500 до 700 г, що в десятки разів менше, ніж маса їх батьків. 3-4 місяці ведмежата проводять в барлозі, після чого виходять і вчаться у матері самостійно харчуватися і полювати.

Після того як почалося освоєння Арктики популяція ведмедів стала скорочуватися. Полюють на них з наступних причин: через цінного шкури і смачного м'яса. Було вжито заходів, щоб врятувати цих звірів від вимирання. Вони занесені до Червоної книги і знаходяться під захистом держави. А так же введено обмеження полювання на білих ведмедів, а в деяких районах Півночі, вона зовсім заборонена.

Немає коментарів:

Дописати коментар