понеділок, 7 квітня 2014 р.

Фламінго (Phoenicopterus)


Фламінго зовні нагадують лелекоподібних , але основні ознаки голінастих у фламінго йдуть з приставкою «дуже » : дуже довгі ноги і дуже довга шия. Більше того, у фламінго найдовші серед пернатих ноги, найдовша шия , довша ніж у лебедя. Є у них схожість і з гусеподібними - наприклад , з'єднання плавальної перетинки пальців на ногах. Ця перетинка потрібна не для плавання , а для ходіння по вузькому грунті . Але цих подібностей недостатньо , щоб приєднати фламінго до якого-небудь з цих загонів , тому їх виділили в загін фламінго з п'ятьма видами , об'єднаними в одне сімейство.


Дзьоб фламінго схожий з цідильним апаратом вусатих китів - благо і їжа у них одна : дрібні планктонні організми - рачки , черви і одноклітинні водорості. Стоячи у воді (іноді по черево) , фламінго опускають голову на довгій шиї , і , водячи їй з боку в бік , проціджують з води планктон. Язик поршнем виштовхує зайву воду з дзьоба через щілини. Планктон при цьому затримується в дрібному решеті рогових пластинок , якими облямована і верхня частина дзьоба, і нижня.


Найбільший в загоні - рожевий (звичайний) фламінго, завбільшки з гусака (зростання до 1,5 м , до 4 кг). Він живе на півдні Європи і в ряді областей Азії та Африки , в основному з океанічних узбереж і на півночі Південної Америки , частково в Центральній Америці і на Галапагоських островах . Американські рожеві фламінго, пофарбовані в яскравий червоний колір, вважаються колірною варіацією фламінго Старого Світу або підвидом рожевого фламінго. Гніздяться в помірних зонах фламінго - перелітні птахи , решта фламінго осідли . Дуже схожий на рожевого малий фламінго (1 м , до 2 кг), що мешкає в Африці і біля берегів Перської затоки.


Три американських види фламінго (фламінго Джеймса, андський і чилійський фламінго) виділені в окремий рід . Ці фламінго живуть в Андах , по берегах солоних гірських озер на висоті до 3000 м. У цих видів більш довгі крила , ніж у решти фламінго , бо саме такі крила потрібні для польоту в розрідженому повітрі високогір'я. Взимку гірські озера покриваються льодом , але фламінго зазвичай не залишають їх цілий рік .
Лише у разі повного замерзання водойм птиці спускаються до підніжжя Анд і зимують в долині.

1 коментар: