понеділок, 12 травня 2014 р.

Жовтий мангуст (Cynictis penicillata) eng. Yellow mongoose


Назва: лисячий мангуст , жовтий мангуст .
Ареал: ендемік Південної Африки - зустрічається в ПАР , Намібії , Ботсвані , Зімбабве , південній Анголі.
Опис: у жовтого мангуста короткі і округлі вуха , хвіст дуже пухнастий.
Взимку хутро довге, густе і гладке , а влітку - коротке і тонке. На передніх лапах по 5 пальців (великий палець маленький і при ходьбі не торкається поверхні землі) , на задніх - по 4 . Кігті НЕ втяжні. У особин обох статей є анальні залози, які виробляють секрет з оцтовим ,  дурно пахнущим запахом. У самок по 3 пари сосків.


Забарвлення: колір і довжина вовни змінюється від сезону і місця проживання. Зазвичай основний тон тіла і хвоста - від жовто-рудого , оранжевого до світло-сірувато-жовтого. Підшерсток яскраво-жовтий. Кінчик хвоста - з ледь помітною білою плямою . Підборіддя - біле, груди і черево пофарбовані світліше спини. Очі оранжево-коричневі , над очима і над губами ростуть довгі чорні щетинки .
Розмір: довжина тіла 27-38 см , довжина хвоста 18-28 см.
Вага: від 440 до 800 г.
Тривалість життя: у неволі до 15 років.
Голос: жовті мангусти тихі тварини , але можуть кричати , гарчати і муркотіти .
Навколишнє середовище : відкриті , напівпосушливі області (поля , чагарникові рідколісся , напівпустелі ) .
Вороги: хижі птахи , змії і шакали.
Їжа: на основну частину раціону жовтого мангуста припадають комахи та їх личинки (жорсткокрилі , терміти , сарана , мурашки) , дрібні ссавці ( миші) , птахи, рептилії і амфібії , злаки та насіння.


Поведінка: жовті мангусти ведуть денний спосіб життя. Відходять у нори для сну ближче до заходу. Це відмінні "риючі машини" , але все-таки воліють займати чужі нори (в основному побудовані ховрахами або довгоногами) . Іноді зустрічаються в одних норах з ховрахами .
Живуть колоніями в складних комплексах підземних тунелів , пов'язаних між собою , що займають площу до 50 м2 і більше. Щоб приховати вхід в нору , свої екскременти мангусти закопують в затишних місцях . Під час годівлі не відходять далеко від нір. Полюють поодинці або парами. Мангусти можуть пересуватися на високій швидкості , дуже моторні .
Перед початком годівлі відпочивають і гріються на сонечку , стоячи вертикально (стовпчиками) . При найменшій ознаці небезпеки йдуть у нори. Коли тварина налякана - вона гарчить і виділяє пахучий секрет зі своїх періанальних залоз. При нестачі їжі мангусти (а іноді й ціла колонія) можуть мігрувати в пошуках нового житла.


Соціальна структура: жовті мангусти - соціальні тварини, що живуть сімейними групами 5-20 особин. Ядро колонії становить доросла що розмножується пара і їх дитинчата , а також напівдорослі або дорослі пари . Інші члени сім'ї не пов'язані з ядром тісними узами.
Якщо молодий мангуст (до 10 міс) заходить на чужу територію , то він приймає позу підпорядкування - лягає на бік. Нори членів колонії зосереджуються навколо нори альфа- пари. Ділянки самців перекриваються один з одним. Щодня альфа- самець позначає членів сімейної групи секретом анальних залоз , межі ділянки - секретом анальних і лицьових залоз і сечею , а про предмети, розташовані на висоті обтирається спиною , залишаючи на них шерсть , як візуальний маркер території . Інші члени групи мітять нори секретом щічних залоз.


Розмноження: спарювання триває 30-60 секунд , під час якого самець видає м'які муркочучі звуки , у той час як самка безперервно кусає або облизує його вуха і шию.
Сезон / період розмноження: залежить від місця проживання - у Південній Африці в грудні-січні , а в Ботсвані - протягом усього року (з піком народження дитинчат на жовтень- квітень).
Статеве дозрівання : до однорічного віку .
Вагітність: триває до 45-57 днів .
Потомство : самка народжує 1-4 дитинчат в норі , позбавленої будь-якої підстилки. Лактація триває до 10 тижнів , але з 6-ти тижневого віку дитинчата вже починають пробувати тверду їжу .


Користь / шкода для людини: жовті мангусти є переносниками сказу на центральному плато Південної Африки. Місцеві фермери вважають , що мангусти шкодять худобі , і тому , якщо представиться можливість , вбивають їх. Мангусти винищують велику кількість шкідливих комах і гризунів.
Популяція / статус збереження : жовтий мангуст - найпоширеніший вид в Африці. Описано 12 підвидів розрізняються по забарвленню шерсті , розмірами , довжині вовни і довжині хвоста.

1 коментар: