неділя, 20 травня 2012 р.

Тюлень (Phoca)


Тюлень мешкає в морях Тихого і Північного Льодовитого океанів, а також в північній частині Атлантичного океану. Велику частину життя тюлень знаходиться у воді. Він виходь на сушу лише для того, щоб відпочити, поспати і погрітися під сонцем.

Отже, тюлень не тільки водне, а й, в якій - то мірі, наземна тварина. Така подвійність обумовлена ​​будовою його тіла, що досягає в довжину близько двох метрів. Навіть  найщільніше і товсте хутро не змогло би зберегти його тепло, так як тюлень проводить більше половини свого життя у воді. У будь-якому випадку вода рано чи пізно витіснила б повітря між волосків і проникла б до шкіри. Тому у тюленів дуже убогий шерстяний покрив, який не рятує від холоду. Цю задачу виконує товстий шар жиру.


Тюлень здатний швидко плавати і спритно пірнати. Отже, він може з успіхом переслідувати свою здобич, що складається переважно з риб і великих ракоподібних, а також рятуватися від ненаситних акул. Особливості його будови сприятливо цьому допомагають: голова тюленя з'єднана з товстою шиєю, яка зливається з його витягнутим до хвоста тулубом. За обрису він нагадує веретено, легко долає водні перешкоди. Передні кінцівки тюленя виконують роботу «керма» під час плавання. А ласти допомагають рухати тіло вперед.


На невеликій голові тюленя відсутні вушні раковини. Слухові проходи і маленькі носові отвори замикаються під час занурення тюленя в воду. Він легко добуває їжу під водою завдяки своїй спритності і швидкості, пильністю очей, розвиненому почуттю дотику і здатності довго перебувати під водою.

У тюленя зуби, як і у решти хижаків. В основному він харчується рибою. Кинжалоподібні ікла і особливості будови зубів допомагають тюленеві схоплювати й утримувати слизьких риб.

Враховуючи той факт, що тюлень третину свого життя проводить на суші, то його тіло добре адаптовано і до пересування по землі. Але його рухи на суші досить незграбні. Ходити він не здатний через короткі кінцівки, спрямованих назад. Зате він спритно повзає, згинаючись і викидаючи вперед своє тіло. Його товстий шар жиру допомагає пом'якшувати поштовхи і удари при русі. На суші через свою неповороткість тюлень практично беззахисний перед обличчям ворогів. Але тонкий нюх і пильність очей заздалегідь попереджають його про небезпеку, і він відразу ж стрибне до моря, де буде знаходитися в безпеці.

Забарвлення шерсті тюленя є свого роду захистом, оскільки схожа з кольором землі. Коли починається зима та Біле море покривається плаваючими крижинами, сотні тисяч тюленів припливають сюди з півночі.
У цьому місці самки народжують потомство, яке годують близько місяця своїм молоком. Потім тюленята, підганяючі голодом, починають поступово звикати плавати та ловити рибу.

Ближче до закінчення весни у тюленів починається зміна волосяного покриву - линька. Цей процес вимагає знаходження тварини поза водою. Тому в цю пору року можна побачити величезні скупчення тюленів на крижаних полях.

                                                          Трішки позитиву!

1 коментар: