понеділок, 21 травня 2012 р.

Мала панда (Ailurus fulgens)


Мала панда живе в Східній Азії, а саме в Тибеті, Китаї, Бірмі, Непалі і в гірських районах Індії. Мала панда відає перевагу змішаним лісам, і щоб достатньо в ньому росло бамбука. Довжина цього миловидної тваринки до 62 см, довжина пухнастого хвоста - до 45 см, а вага становить від 3,5 кг до 6 кг. Довгий тулуб, невелика голова з загостреною хитрою мордочкою, схожою на лисячу, короткі ноги з міцними напівтягутими кігтями - ось така вона, мала панда.

Вушка мають трикутну форму, з внутрішньої сторони білого кольору. Очі і ніс чорного кольору. У малої панди дуже гарний окрас хутра, на верху тіла шуба яскраво руда, а внизу набагато темніше - до коричнево-чорного кольору. На мордочці, біля носа і навколо очей білий окрас, який плавно переходить на шию і груди тварини. Гарний хвіст обвитий темними поздовжніми смужками. В ротовій порожнині малої панди 38 гострих зубів. Зір, слух і нюх розвинені добре.


Більшу частину свого життя мала панда проводить на деревах, на землю вона спускається поїсти. Найбільше любить жувати пагони і листя бамбука, це її основний раціон харчування. За добу вона з'їдає близько 4 кг пагонів і 1,5 кг листя бамбука. Але маленькій хижачці до смаку також ягоди, пташині яйця, та й гризуна може зловити. Спостерігачі стверджують, що на пошуки їжі мала панда витрачає до 13 годин. Спосіб життя сутінковий, плавно переходить у ніч. Днем тварина віддає перевагу відпочивати або відсипатися в дуплі, згорнувшись калачиком. Мала панда дуже добре лазить по деревах, там і ховається від грізних хижаків, зокрема від барса. У кожної малої панди своя територія. Вони незалежні і самостійні тварини.


Малі панди можуть утворювати міцну подружню пару, але це рідкість. В основному вони живуть поодинці. Їх шлюбний сезон починається в січні після якого настає вагітність самки, і триває вона 90 - 145 днів. До народження дитинчат мама панда вистилає в дуплі гніздо з гілок і листя. Зазвичай у малої панди на світ з'являється один або два дитинчати, і дуже рідко їх буває чотири. Малюк народжується вагою близько 100 грам, сліпий і глухий, покритий світлим бежевим хутром. Батько не приймає участь в догляді дітей, якщо тільки він не в парі. В міцній парі обоє батьків піклуються про потомство. Годуються дітки материнським молоком близько трьох місяців. Очки у дитинчат відкриваються через два з половиною тижні. Перший вихід у світ збігається зі зміною забарвлення. Малюки малої панди в три місяці набувають колір шубки, як у дорослої особини. Підрослі і зміцнілі дитинчата знайомляться з навколишнім світом, з запахами, вчаться шукати собі їжу. Незабаром вони залишать родину і почнуть вести самостійне життя. Іноді дитинчата залишаються з матір'ю до року, поки не народяться наступні її діти. На жаль відсоток виживання малих панд з народження не великий.


У дикій природі тварина мала панда живе близько 10 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар