понеділок, 14 травня 2012 р.

Пуерто-риканський дятел (Puerto Rican woodpecker)


Пуерто-риканський дятел - один з п'яти видів дятлів роду Melanerpes, що мешкають на Антильських островах. Цей вид є ендеміком Пуерто-Ріко, а також зрідка зустрічається на острові Вьекес.

Пір'я птиці дуже контрастне, в ньому переважають три кольори - чорний, коричневий і червоний. Верхня частина тіла пуерто-риканського дятла, включаючи потилицю, над крила і хвіст - чорні, з синюватим відливом. Боки, нижня частина крил і підхвістя темно-коричневі, груди і горло яскраво червоні. Між очима і дзьобом присутні плями білого кольору. Сам дзьоб пернатої, широкий в основі і загострений на кінчику, чорного кольору.


Довжина тіла дорослого самця пуерто-риканського дятла складає близько 25 см, а вага - всього лише 70 грам. Самки відрізняються від самців як кольором (вони пофарбовані більш тьмяно), так і розмірами тіла і дзьоба (він майже на 20% менші).

В якості місця проживання для цього дятла підходять практично будь-які ліси. Його можна зустріти на кавових плантаціях, в парках і садах, в прибережних мангрових лісах і пальмових гаях, а також у гірських лісах.

Мешкаючи в таких різних біотопах, харчовий раціон пуерто-риканського дятла надзвичайно широкий. Його основу складають комахи - личинки жуків, мурашки, щипавки, зрідка навіть скорпіони і гекони. В якості доповнення до всього перерахованого птах вживає фрукти, які становлять приблизно чверть його раціону. Щоб знайти їжу, дятли досліджують гілки і стовбури дерев, після чого витягають здобич з тріщин за допомогою клюва.


Невідомо, чи живуть пернаті в зграях чи віддають перевагу самотності, проте виводять потомство і піклуються про нього парами. Шлюбний період припадає на січень, в квітні-травні самка відкладає від 1 до 6 білих яєць. В якості гнізда виступає дупло, яке видовбує самець в стовбурі дерева, зазвичай високо над землею. Вилуплених пташенят вигодовують обоє батьків, і навіть після того, як молоді дятли стануть самостійними, вони ще досить довго залишаються на території батьків.

Чисельність пуерто-риканського дятла висока, і ніяких побоювань за долю цього птаха у вчених поки немає.

Немає коментарів:

Дописати коментар