неділя, 13 травня 2012 р.

Ягуар (Panthera onca)


Ягуар - ще одна велика дика кішка, переважаюча за розмірами на обох Американських континентах і займає третє місце в світі (поступається тигру і леву). Як і кава, є гордістю Бразилії, та й не тільки її. Для любителів цифр скажу, що ріст ягуара складає близько 70 см, вага 60-90 кг. Хоча бувають «переростки» і тому зафіксований рекорд становить 158 кг.


Ягуар, як практично і всі інші кішки (виняток лев), вважає за краще вести одиночний спосіб життя на своїй території, яку ревно охороняє. Цікавий той факт, що хижак терпимо ставиться до чужинця-ягуара і не терпить присутність інших диких кішок, наприклад, пуми.

 ;

Полювати ягуар виходить пізно увечері і рано вранці, тобто воліє сутінковий спосіб життя. Улюблений предмет полювання різного роду копитні - олені, тапіри, капібари, пекарі і т.д. Але при нагоді ягуар не упустить можливість напасти, приміром, на лисицю або мавпу, гризуна або змію, а іноді й на задрімав крокодила. Яйця черепах і крокодилів теж йдуть у їжу. Крім того ягуар відмінний плавець і спритний рибак.


Корінні племена індіанців нерідко обожнювали ягуара і приписували йому надприродні здібності, зокрема вміння гіпнотизувати свою жертву. Але насправді все набагато простіше. Ягуар звичайно полює з добре замаскованої засідки або в траві або на дереві. Сидячи в засідці, він підпускає жертву до себе на мінімальну відстань і буквально одним-двома стрибками ззаду наздоганяє здобич і впивається їй в шию, ламаючи хребет. Якщо жертва його виявляє раніше і біжить, ягуар навіть не намагається її наздогнати.


На людину ягуар нападає вкрай рідко і то тільки якщо його спровокувати, хоча абсолютно не робить відмінностей між диким і домашнім скотом, за що часто піддавався відстрілу фермерами. На сьогоднішній день ягуар занесений в Міжнародну Червону книгу. На щастя зникнення виду ягуару поки не загрожує, а в деяких країнах навіть дозволено обмежене полювання на ягуара заради головного трофея - прекрасної шкури.

Немає коментарів:

Дописати коментар