четвер, 24 травня 2012 р.

Борсук (Meles)


Борсук - представник сімейства куницеві. Місця проживання цих тварин - ліси, степи, напівпустелі. Живе зазвичай 10-12 років.

Це нірна тварина. Завдяки коротким лапам і міцним кігтям, борсук успішно справляється з риттям нір. Житло борсука - це система ходів, де передбачено все: і виходи назовні, і камери для гнізд, і вбиральні. Вхід в нору нагадує арку, а його ширина більше висоти. Гніздових камер зазвичай 2-3. Вони вистилаються листям і травою. Борсуки або оновлюють підстилку, або виносять стару для просушування. Вентиляційних ходів в норах немає, але є вбиральні - тупикові отнорки. Одна і та ж нора служить житлом борсукам не один рік. При цьому житло розширюється - з'являються нові отнорки і ходи. Повторюється це протягом багатьох десятиліть. Так що нора з часом перетворюється в місто. Тому борсукові поселення називають «містечками».

борсук - прибирання території


Борсук - охайна тварина. Біля нори завжди прибрано - ні залишків їжі. Стежить борсук і за своїм зовнішнім виглядом: розчісує шерстинки, очищає шкірку від прилиплих до неї частинок землі. І на полювання борсук відправляється тільки після того, як проведе ритуал очищення. Через свою охайність, незважаючи на миролюбний характер, може не ужитися з лисицями, які облюбовують борсукові «квартири». І хоча в бійки борсук не вступає, постояти за своє житло може, проявляючи при цьому хоробрість і спритність. А от з єнотовидними собаками борсук уживається. Собаки примудряються забратися в нору до борсука, коли він заліг у сплячку, а навесні залишають житло раніше господаря.


Борсук - всеїдна тварина. У його раціоні і тваринна, і рослинна їжа. Перевагу віддає земляним черв'якам, комах та їх личинок. Любить поласувати черепашими яйцями - ковтає їх цілком. Видобуває яйця болотної черепахи, плюндруючи її кладки. Їжею борсуку служать і полівки, і птахи, що гніздяться на землі, з їх пташенятами та яйцями. Також готовий  звірок поживитися і ягодами, горіхами, жолудями.

борсук - в пошуках корму

Знаходити корм борсук воліє поблизу нори. Однак може відправитися на полювання і за 2-3 км від житла. В цих випадках він будує собі ще одне житло - тимчасове. Веде нічний спосіб життя: залишає нору після заходу сонця, а повертається додому перед світанком. Тому в денний час побачити його неможливо. Пересувається борсук перевальцем, ступаючи, як ведмідь, на всю ступню. Бігати не любить.


Борсуки - моногами. Пари утворюються восени. Борсучата з'являються на світ на весні. Їх вага 1,5 г, а довжина тільця - 10 см. Перші дні борсучиха не виходить з нори, не залишає дитинчат одних. Вона чудова мати, піклується про здоров'я своїх малюків. В ясні сонячні дні вона, тримаючи в зубах борсучат, виносить їх на свіже повітря для прийняття сонячних ванн. Борсучиха укладає дитинчат під кущем або деревом, регулює дозування сонячних ванн, щоб не завдати шкоди здоров'ю малюків.

До осені борсуки жиріють - готуються до зимової сплячки. Їх комори заповнені всіляким кормом. Він знадобиться на весні, при пробудженні.

У лісі біля борсуків немає прямих ворогів. Головний ворог цього звірка - людина, яку цікавить борсуковий жир. Застосовується цей жир при різних захворюваннях, але особливо корисний при лікуванні виразок. Саме тому в старовину борсука називали «язвец». Цінується і м'ясо борсука, якщо відразу ж видалити залози, розташовані в хвості.


Родич живучого в лісі борсука - борсук-медоїд. Дружний він з пташкою-медовказівником. У кожного своя роль. Медовказівник вишукує гнізда й зазиває медоїда. Борсук розоряє гніздо (вулика). А після виконаної на совість роботи, друзі приступають до трапези: борсуку дістається мед і личинки, а медовказівнику - віск.

Любительський переклад (NicKeLas) став досить популярним в інтернеті відео про цікаву тварину борсука медоїда, супроводжуваного кумедними коментарями.

Немає коментарів:

Дописати коментар