середа, 23 травня 2012 р.

Сірий варан (Varanus griseus caspius)


У середньоазіатських країнах і в Магрибі (Північній Африці) живуть сірі варани  (на латинській Varanus griseus caspius). В спекотних пустелях, біля підніжжя гір, і напівпустелях варани почуваються прекрасно. Але варанів можна побачити й серед городньої зелені, або коли гріються на сонечку на березі річки. Варани досить примітні, оскільки мають довгий, дуже тонкий і роздвоєний на кінці язик, голова сидить на довгій шиї, тулубі потужне і витягнуте. Лапи у варанів великі, сильні, з 5 пальцями, кігті загнуті, хвіст масивний. При довжині варана в 1,50 метра, довжина хвоста дорівнює 0,90 метра. Важить варан близько 3,5 кілограмів.

Варан пустельний має незвичайний і привабливий вигляд. Спина ящірки буває коричневою з додаванням сірого, жовтого і червоного кольорів. Поперек спини і хвоста йдуть темні смуги, всипані безліччю невеликих плям і мушок.


Нижня частина тулуба набагато світліше спини. Тулуб покриває луска. З кожного боку голови знаходяться великі очі, прикриті окремими віями, зіниця кругла. Потужні щелепи з гострими, немов бритва, зубами. Зуби мають форму конуса. Варан - дуже рухлива тварина, бігає зі швидкістю 100 метрів на хвилину, прекрасний альпініст, забереться на будь-яке дерево або камінь, може плавати і пірнати. Має непоганий зір і слух, прекрасно відчуває і розрізняє запахи.

Варан займає окрему від інших територію і не допускає на неї інших варанів. Він прекрасно живе поодинці, вдень веде полювання за дичиною, а в спеку може вийти на полювання рано вранці, або ввечері. У спекотні дні ховається в нору від спопеляючого сонця.


Варан не вибирає, що йому з'їсти, головне, щоб їжа була. Він їсть все: мишей, черепашачі яйця, тушканчиків, птахів, ховрахів, не погребує з'їсти на вечерю гюрзи чи іншу змію, і закусити комахою. Варан їжу не жує, він ковтає її. Нори, в яких він спить - це занедбані притулки гризунів, але він може і сам приготувати їх для себе.

Небезпека змушує його тікати, але якщо відступати нікуди, то варан приймає позу і починає погрожувати: шипить, крутить довгим хвостом, може навіть напасти і вкусити. Варан досить небезпечний для багатьох комах, рептилій і тварин, тпкож у сірого варана є противники: болотна рись, яструби, тювик, орли, лисиці.
При настанні холодів (вересень або жовтень) варан засинає і знову з'являється вже навесні (березень або квітень). Буває, що варани б'ються між собою, прагнучи впустити на землю. Той, хто програв у цій битві йде з території, але така боротьба проходить лише між сусідами. З незнайомцями боротьба буде жорстокою, до крові. Можна сказати, що варан досить агресивна, хоробра, любляча смачно поїсти, тварина.


Прокинувшись, варан шукає подругу для спаровування, а вже в липні в піску будуть зариті яйця, від 6 до 20 штук. Маленькі варанчики вилуплюються з яєць приблизно через три місяці і важать близько 15 гр. Подібно дорослим варанам, малюки залягають у зимову сплячку. Перший час вони їдять комах, лише потім переходять на дрібних гризунів і пташині яйця. Дорослими варанами вони стають лише через 4 роки.
Варан сірий в природному середовищі існування живе до дванадцяти років.

Найближчі родичі: комодський дракон, нільський і смугастий варани.

Група - Рептилії
Загін / ПІДЗАГІН - Лускаті / Ящірки
Сімейство / Рід - Варанові / Варани
Вид - Сірий (пустельний) варан

Немає коментарів:

Дописати коментар