понеділок, 25 червня 2012 р.

Коат Жоффруа (Ateles)


Коат Жоффруа - один з видів павукоподібних мавп. Вона зареєстрована в Белізі, Коста-Ріці, Ель Сальвадорі. Гватемала, Гондурас, Нікарагуа і Панама також відносяться до цього списку.

Струнка коат Жоффруа з довгим хвостом чудово користується ним для пересування і хапальних рухів. За допомогою свого хвоста з голим ніжним кінчиком ця мавпа здобуває собі їжу. На кисті цієї мавпи відсутній великий палець або він недорозвинений. Хапальну кисть коат Жоффруа використовує як гачка. Капюшон з вовни на щоках і маківці утворює трикутник над бровами мавпи. Що стосується забарвлення, то це золотиста, червонувата або темно-коричнева шерсть на тілі, причому груди і нижні кінцівки мають більш приглушений забарвлення, а кисті і стопи чорні. Голова і тіло в довжину становлять до 63 сантиметрів, а хвоста - до 84 сантиметрів. Мавпочка при такій довжині має порівняно невелику вагу, - від 6 до 9 кілограм.


У неволі коат Жоффруа може прожити до двадцяти семи років, а на волі трохи більше. Самці голосно подають сигнал за допомогою крику, який можна почути на відстань до п'ятисот метрів. Безстрашні коати Жоффруа в бою з противником дуже люті. Вони атакують своїх ворогів сухими гілками дерев, при цьому ричачи і гавкоту. Коати Жоффруа воліють вічнозелені тропічні і мангрові ліси, в яких можна сховатися від великих пернатих хижаків, таких як орли і яструби. Дуже люблять ці грайливі мавпи горіхи, комах і пташині яйця. Для їжі вони вибирають ранковий час і ведуть денний спосіб життя.

 

Коати можуть пересуватися тільки на задніх кінцівках або на всіх чотирьох. Такі мавпочки можуть легко перестрибнути на іншу гілку, що знаходиться на відстані дев'яти метрів від них. Стрибають коати і у вертикальному, і в горизонтальному напрямках. Найчастіше вони знаходяться на деревах. Якщо все ж мавпи спустяться на землю, то будуть пересуватися на чотирьох кінцівках з утворюючим дугу хвостом. Сплять ці мавпочки на одному і тому ж дереві. Також вони не змінюють переваг і в маршрутах для пошуку корму. Протягом дня такі мавпи долають відстань в 1.3 кілометра в межах своїх кордонів. Групи коат Жоффруа складають до ста особин, куди входять маленькі підгрупи з двох - восьми мавп. Всі мавпи поводяться між собою досить миролюбно і доглядають один за одним.
В зрілому віці самці залишаються в групі, а самки залишають її.


У коат Жоффруа максимальні зміни в силі статевого потягу повторюються приблизно через двадцять днів. З них тільки два - три дні підходять для того, щоб можна було зачати дитинча. Народження відбувається у цієї мавпи раз в два, а то і чотири роки. Розмноження може відбуватися круглий рік. Після зачаття дитинча з'являється на світ через сім з половиною місяців. Дитинча народжується чорненький і чіпляється за шерсть матері на животі. Уже до десяти місяців забарвлення змінюється і набуває гарні відтінки. Самка є дуже турботливою матір'ю. Вона годує свого активного і жвавого дитинча, чистить його шерсть.
Ці прекрасні тварини занесені до Червоної книги IUCN.

Немає коментарів:

Дописати коментар