четвер, 10 травня 2012 р.

Орангутанг (Pongo)


Орангутанг (в зоології орангутан) належить до одного з двох азіатських видів людиноподібних мавп (другий вид - гібони). Ці тварини ростуть в тропічних лісах островів Калімантан і Суматра. У порівнянні з горилою, африканським двійником орангутанга, в останнього мавпячі риси виражені чіткіше. У орангутанга довгі передні кінцівки, задні коротше, ніж у горили, на ступнях і долонях довгі, викривлені пальці. Ними легко можна зірвати плід або вчепитися за гілку. Для складних операцій рука орангутанга не пристосована.
Ріст у дорослого самця 120-135 см і вага близько 100 кг. Розмах рук у орангутанга становить близько 2.5 метра.


Ці тварини віддають перевагу вести одиночний спосіб життя. Самку орангутанга іноді можна зустріти з 1-2 дитинчатами. Якщо зустрічаються між собою 2 самки, вони намагаються розійтися в різні боки, роблячи вигляд, що не помічають один одного. Кожен дорослий самець орангутанга має свою територію, на якій живуть кілька самок. Якщо чужак потрапляє в його володіння відразу ж починається з'ясування відносин. Кожен з орангутангів кидається до найближчого дерева і з гучними криками починає його трясти. Триває це досить довго, поки один з конкурентів не зірве голос або не втомиться, тоді він іде геть.


Надзвичайна спритність орангутангів дає їм можливість залазити на високі дерева за плодами. Люблять вони манго, сливи, інжир, банани. Самки орангутанга з дитинчатами взагалі рідко спускаються на землю.


Серед всіх людиноподібних мавп орангутанги найбільше існує загроза зникнення. Основні причини - знищення джунглів і свавілля браконьєрів. На сьогоднішній день орангутангів залишилося менше п'яти тисяч тварин. Але я щиро сподіваюся, що в людини вистачить розсудливості зберегти одного зі своїх предків.

Немає коментарів:

Дописати коментар